Vad är en Bostadsrätt


Vad är en Bostadsrätt?
Att bo i Bostadsrätt.

DESSA SIDOR UPPDATERAS INTE MER FRÅN OCH MED 2022-01-01.
DÅ VI HAR GÅTT MED I BOAPPA OCH SKÖTER VÅR INFORMATION DEN VÄGEN I STÄLLET.

Denna text är ett utdrag ur Borättköparskolan – Din guide till ett bra bostadsrättsköp

1. Att köpa bostadsrätt – ”köpa lägenhet”.

Vi börjar denna information med det mest grundläggande, nämligen ”vad är det egentligen man köper?”. Dvs vad är en bostadsrätt?

En vanlig missuppfattning är nämligen att man ”köper en lägenhet”. I vardagligt tal kan man säga så, men i strikt mening är det fel. Det man köper är inte själva lägenheten, utan ett medlemskap i en bostadsrättsförening. Man köper in sig i bostadsrättsföreningen och blir delägare i denna ekonomisk förening. Men samtidigt följer också rätten att bo i lägenheten. Det är det som är själva innebörden i ordet ”bostadsrätt”.

I denna bostadsrätt får man bo så länge man vill, och så länge man betalar sina avgifter (”hyran”) och sköter sig. När man sen vill flytta säljer man sin bostadsrätt, dvs man säljer (överlåter) sin ekonomiska andel till en ny köpare.

För att summera: att köpa bostadsrätt innebär att man blir medlem och delägare i en ekonomisk förening.


2. Att köpa bostadsrätt – ansvaret för bostadsrätten.

Innan vi fortsätter måste vi reda ut det här med ansvaret, vem som ansvarar för vad. Bostadsrätt innebär ju stor frihet att omforma lägenheten på sitt eget sätt, måla om och inreda nästan hur som helst, utan att behöva fråga om lov. Men hur mycket får man göra, och vad får man inte göra, och lika viktigt, vad måste man göra själv? Detta är viktigt att förstå när man ska köpa bostadsrätt.

Lite förenklat kan man säga att allt som finns och syns inne i lägenheten är ditt ansvar, medan allt utanför är föreningens och styrelsens ansvar. Du ansvar t ex för golv, dörrar, köksinredning, spis, kyl o frys, badrum, kakel, wc, kranar, el-central och elkontakter. Även fasta garderober och icke-bärande innerväggar! Allt detta bestämmer du över och kan ändra om och byta ut. Å andra sidan, om något går sönder så är det ditt problem, ingen “hyresvärd” kommer och hjälper dig. Därför är det viktigt att kolla allt detta vid ett lägenhetsköp, för du köper lägenheten i befintligt skick. Du kan aldrig klaga hos säljaren eller förvänta dig hjälp av föreningen om du upptäcker något problem i efterhand.

Det finns dock en del gränsfall där det kan vara lite oklart var ansvaret ligger. Vi nämner här några: Föreningen ansvarar i regel för alla avlopp, men vattenlås och golvbrunnens rensning ansvarar du själv för. Föreningen ansvarar för alla fönster, men glas, tätning, persienner och målning får du själv ta hand om. Värmeelementen ansvarar föreningen för (om det är vattenburen värme), och man får därför själv aldrig ändra dessa utan tillstånd! Eventuell balkonginglasning ansvarar du själv för, såvida det inte är föreningen som satt upp den. Dessa gränsdragningar kan skilja något mellan olika föreningar, men de brukar regleras i föreningens stadgar eller av styrelsens praxis.

Sammanfattning:

Nästan allt i lägenheten är bostadsrättshavarens ansvar.  I tveksamma fall, fråga styrelsen!

Följande text om Underhållsansvar kommer från Bobättre

2.1 Underhållsansvar av bostadsrätten

Som bostadsrättsinnehavare har man ansvar för inre underhåll i sin bostadsrätt. Underhållsansvaret är delvis reglerat av bostadsrättslagen men först och främst av föreningens stagdar.

I bland kan det uppstå frågetecken angående vilka skyldigheter man har. I tabellen nedan illustrerar vi de olika delar som föreningen respektive den boende ansvarar för.

Tänk på att det kan finnas skillnader mellan olika föreningar. Fråga därför alltid styrelsen eller läs stadgarna om vad som gäller.

Ansvarsfördelning Boende Förening
Dörrar
Lägenhetens ytterdörr – utsida, målning, ytbehandlning  Föreningens ansvar
Lägenhetens ytterdörr – insida med karm, lister/foder lås och låscylinder, ringklocka m.m.  Boendes ansvar
Dörr/ar i lägenhet  Boendes ansvar
Fönster och fönsterdörrar
Karm och båge  Föreningens ansvar
Målning utsida  Föreningens ansvar
Beslag, handtag, gångjärn, spanjolett, tätningslister m.m.  Boendes ansvar
Inre målning samt målning mellan bågarna  Boendes ansvar
Golv
Yt- och underskikt som gipsskiva, spånskiva, sand  Boendes ansvar
Tak
Innertak yt- och underskikt som målning, puts, och stuckatur  Boendes ansvar
Väggar
Yttervägg och bärande konstruktion  Föreningens ansvar
Icke bärande innervägg  Boendes ansvar
Yt- och underskikt som tapet, målning, puts och fuktspärr i våtutrymmen  Boendes ansvar
Köksinredning
Kyl/frys, spis, diskbänk, diskmaskin, fläkt och annan inredning  Boendes ansvar
Bad/tvätt och VVS
Avloppsledning och golvbrunn  Föreningens ansvar
Badkar, duschkabin, vask, WC m.m.  Boendes ansvar
Tvättmaskin, torktumlare, golvvärme eller annan utrustning  Boendes ansvar
Kall- och varmvattenledning som är synliga och enbart till den egna lägenheten  Boendes ansvar
El
Elförsörjning till lägenheten  Föreningens ansvar
Säkringsskåp och elledningar som försörjer den egna lägenheten  Boendes ansvar
Armatur, eluttag, strömbrytare och jordfelsbrytare  Boendes ansvar
Ventilation och värme
Ventilationskanaler som utgör del av husets ventilation  Föreningens ansvar
Ventilationsdon, utluftsdon och springventiler  Boendes ansvar
Vädringsfilter samt filter till köksfläkt och spiskåpa  Boendes ansvar
Vattenradiator, värmeledning, ventil, termostat
(Bostadsrättsinnehavaren ansvarar för målning av radiatorer)
 Föreningens ansvar
Balkong
Målning/underhåll räcken, inglasning, insida av bröstning och ytskiktet på balkonggolvet  Boendes ansvar

I tveksamma fall, fråga alltid styrelsen!

3. Bostadsrätt –  månadsavgift

Vad är månadsavgift? Det är föreningens “hyra”, som ska täcka de gemensamma kostnaderna, t ex fastighetsskötsel, reparationer, uppvärmning, sophämtning, administration och inte minst, föreningens räntekostnader. Det är en ren självkostnadskalkyl, det finns inget vinstintresse, de boende är ju själva ägare. Månadsavgiften kallas ibland årsavgift, men det är samma sak (hela årets avgift). Precis som en vanlig hyra måste månadsavgiften vara betald senast sista vardagen innan månaden börjar.

Avgiftens storlek kan skilja mycket mellan olika föreningar, och det kan tyckas märkligt. Avgiften kan faktiskt vara allt mellan 100 och upp över 1000 kr per kvadratmeter och år! Normalt brukar den dock ligga någonstans mellan 500 och 700 kr/kvm/år.

(Avgift/kvm/år: Ta din månadsavgift gånger 12, och dividera med lägenhetsytan).

Sammanfattning: Månadsavgift = ”medlemshyra”.


4. Att köpa bostadsrätt – avgifter i samband med köp

Det finns några avgifter som förekommer i samband med själva lägenhetsöverlåtelsen. Nästan alla föreningar har dessa avgifter, och de regleras i bostadsrättslagen och föreningens stadgar.

Överlåtelseavgift: Föreningen tar ut en avgift i samband med överlåtelsen på ca 1100 kr (2,5% basbelopp), avgiften ska täcka föreningens administration av överlåtelsen. Avgiften betalas ibland av säljaren, ibland av köparen, beroende på vad som står i föreningens stadgar.

Pantsättningsavgift: De flesta bostadsköpare behöver ta lån till sin bostadsrätt. Dessa lån måste registreras hos föreningen (pantsättningsregistret). För detta tar föreningen ut en engångsavgift på drygt 400 kr per lån (1% basbelopp).


5. Bostadsrätt, borätt, och andra begrepp

Det förekommer många ord och bostadstermer som kan vara förvillande. Vad betyder dom egentligen?

Lägenhet: Kan vara antingen en hyreslägenhet eller en bostadsrätt. Även i bostadsrättsföreningar kan det finnas hyreslägenheter, lägenheter som (ännu) inte blivit bostadsrätter.

Bostadsrätt: en lägenhet och en andel i bostadsrättsföreningen. Förkortas ibland “borätt”. Uttrycken ”insatslägenhet” och “köpelägenhet“ är andra namn på samma sak.

Bostadsrättshavare: den som äger bostadsrätten, eller del av bostadsrätten. Skrivs ibland “borättsinnehavare“.

Medlem: Den som är bostadsrättshavare är alltså medlem i bostadsrättsföreningen. Men även medlemmens make/sambo brukar kallas medlem, även om denne inte formellt är det (får t o m inneha styrelseuppdrag).

Hyresgäst: Den som hyr en hyreslägenhet eller en hyreslokal. Om det är i en bostadsrättsförening är personen alltså bara hyresgäst och inte medlem. (Hantverkare och entreprenörer brukar dock kalla alla för hyresgäster, för de kan inte skilja på vem som är vem  😉

Boende: ett bekvämt samlingsord för alla som bor i bostadsrättsföreningen.

Inneboende: Någon som bor i eller hyr en del av en lägenhet, t ex ett rum, men inte tillhör bostadsrättshavarens familj.

Andrahandshyresgäst: Den som hyr en hel lägenhet  i 2:a hand (bostadsrätt eller hyreslägenhet) och har ett avtal om detta.


6. Bra länkar om bostadsrätt

På nätet finns mycket information om bostadsrätt , en del riktigt bra, men mycket är också dåligt och amatörmässigt. Vi listar här de bästa sajterna om bostadsrätt. De flesta är innehållsrika och från professionella aktörer. Eftersom vissa sajter är ganska stora, länkar vi direkt till de viktiga bostadsrättsidorna.

OmBoende.se  är ett samarbete mellan statliga Boverket och Konsumentverket. Skall vara en kunskapskälla för allt som har med boendet att göra. Innehåller mest standardinformation.

HSB är en stor aktör på bostadsrättsmarknaden, och de har naturligtvis mycket information på sin hemsida, bl a. Bokunskap. För styrelsen finns en bra länk För brf-styrelser.

Bostadsrätterna (fd SBC) är en annan stor aktör  som också har bra information om bostadsrätt och bostadsrättsköp. För styrelsen har de en bra tidning Bostadsrätterna DirektDe ligger också bakom en sk oberoende nämnd, Bostadsrättsnämnden,  som ger rekommendationer i tvister mellan borättsinnehavare och styrelser. SBC som företag finns kvar, men handhar enbart teknisk och ekonomisk förvaltning.

Bobättre är en mycket bra tidning för bostadsrättsstyrelser. För bostadsrättsinnehavare är deras hemsida bäst, t ex Bostadsrätt från A till Ö samt länkar till lagar och förordningar.

Tidningen Borätt är också en bra tidning, men mest för styrelsen, Hemsida på nätet Borättforum.

Allt om Bostadsrätt är också en bra tidning för styrelsen, med stor inriktning på olika rättsfall. Deras specialnummer “Bostadsrätts-handboken” och “Styrelse-handboken” rekommenderas!

FMI – Fastighetsmäklarinspektionen är en statlig tillsynsmyndighet (fd Fastighetsmäklarnämnden). De har en del bra information och checklistor som rör relationen mäklare – bostadsköpare.

Hyresnämnden, den del av domstolsverket som handlägger tvister mellan borättsinnehavare och styrelser. Har nu skaffat sig en egen bra hemsida.

Sverker Thorslund, tidigare bostadsexpert på Konsumentverket, delar med sig av sina bästa råd.

Allt om bostadsrätt är ett mycket stort fråge- och diskussionsforum, som avhandlar kniviga frågor bland styrelser och bostadsrättsinnehavare. Ett forum där vi själva deltar i ibland. Innehåller också mycket fakta.

Och naturligtvis Borätt-köparskolan, vår egen stora sajt för dig som ska köpa bostadsrätt, det är den du läser just nu!  Och vår hemsida,  Borättupplysning.se, och Styrelsetips.

Önskar du kommentera, fråga eller få kontakt med oss, kan du e-posta till info@faltvakten1.se

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Välkommen till Bostadsrättsföreningen Fältvakten 1